Gezen Köy Tavuğu Yetiştiriciliği ve Kazancı  

Halk arasında organik ürünlerin daha fazla tutulması sonrası birçok üretici yüzünü doğal ürünlere çevirdi. Bu üreticilerin başında da tavuk yetiştiricileri gelmektedir. Tavuk üretimi önceden sadece fabrika ve büyük kümes yetiştiriciliği şeklinde yapılırken artık birçok ilde organik köy kümesleri açılmış ve üreticiler gezen tavuk işine başlamışlardır. Bu işi yapmak isteyenler ya da yatırımını bu yönde değerlendirmek isteyenler, köy tavuğu yetiştiriciliği ve özellikle kar oranı hakkında bazı noktalarda araştırma yapmaktadır. Biz de bu yönde var olan eksikliği gidermek adına bizzat üretim yapan kişiler ile görüşüp, gezen tavuk işinin kurulum maliyeti ve üretim sonrası gerek tavuk satışı olsun gerekse organik yumurta satışı olsun elde edilecek kazanç hakkında bilgiler verdik.

Organik Tavuk Yetiştirmek İçin Kümes ve Bahçe Maliyeti

Doğal köy tavuğu işi için öncelikle uygun bir mekana sahip olmanız gerekmektedir. Bu bir köy evinin bahçesi olabilir, bir tarla olabilir ya da şehirdeyseniz ve komsularınız izin verecekse bu apartman bahçesi bile olabilir. Bu işi 10 tavukla da yapabilirsiniz 10 bin tavukla da . Önemli olan siz ne kadarlık bir üretim yapmayı düşünüyorsunuz, önce bunu belirlemelisiniz. Biz ortalama 1000 adet tavuk üretim kümesi hakkında maliyet hesaplaması ve kar oranı hesabı yapalım.

Eğer hazır bir köy eviniz varsa ortalama 5 bin TL harcayarak bahçe düzenlemesini yapabilirsiniz. Bahçenin etrafını tel örgü ya da duvar ile çevrelemek her zaman daha iyi olacaktır. Yoksa tavukların dağılması söz konusu olabilir. Bunun yanında tavukların akşamları içeri girip uyumaları için bir kümes ve kümes içinde her tavuk için bir folluk gerekmektedir. Bunun da ortalama maliyeti yine 5 bin civarı olacaktır. Sepet sistemi ile bu yapılırsa daha uygun da olabilir. Kargı sepetler en çok kullanılan sepetlerdedir.

Geriye sadece tavukların satın alınmasına geldi. Ortalama 1000 adet yetişmiş tavuk tane başı ortama 20 TL’den olsa 20 bin TL’yi bulacak bir maliyetten söz ediyoruz. Ama tekrar ifade etmekte fayda var. 1000 bin tavuk oldukça büyük bir üretim projesi anlamına gelmektedir. Birçok kişi ilk etapta 40-50 adet ile üretim yapmaktadır. Ama biz 1000 adet hesaplaması yaptık.

Toplam Maliyet Hesaplaması

Ortalama bin adet doğal tavuğun satın alınması, hazır kurulu köy evinin olması durumunda aşağıdaki maliyet tablosu çıkacaktır.

Hazır satın alınacak olan tavuklar: 10.000X20=20.000 TL

Bahçe etrafının telle çevrelenmesi: 5000 TL

Tavukların yumurtlayacağı folluk: 1000 adetX5 TL= 5000 TL

Toplam maliyet ise 30.000 TL olarak hesaplanmıştır. Bu yaklaşık olarak hesaplanmış bir maliyet olarak kabul edilmektedir.

Hazır Gezen Tavuk Tesisi Kurumu

Gezen tavuk işi yapmak isteyenler için bir seçenek daha vardır. Özellikle hazır evi olmayanlar bunu değerlendirebilir. Bazı tavuk firmaları sizinle anlaşma yaparlar. Ve sizin gösterdiğiniz yere prefabrik bir üretim tesisi kurar ve size gerekli olan tavukları hazır olarak getirirler. Bunun ortalama maliyeti 15 bin TL’dir. Ama tavuk sayısı 300 adet civarıdır. Bu parayı siz tavuk ve tavuk yumurtası satarak ödeyeceğinize dair sözleşme imzalıyorsunuz. Ayrıca bu firmalar sizden düzenli şekilde tavuk ve yumurta alacağına dair sözleşme yaparlar. Bu da garanti Pazar anlamına geleceği için iyi bir tercih gibi durmaktadır.

Organik Tavuk Yumurta İşi Kazancı

Tavuk yetiştirmek ve yumurtalarını değerlendirmek isteyenlere küçük bir hesaplama yapalım. Tavuk yetiştiricilerinin 1000 adet tavuğu varsa günlük ortalama 1000 adet organik yumurta üretimi yapılacaktır. Bu yumurtaların tanesi perakende olarak 75 kuruştan satılmaktadır. Toplu şekilde ortalama 30-40 kuruş arasında satmak mümkün olacaktır. Biz 35 krş2tan hesaplama yapalım. Bu da günde, 1000X35 kuruş= 350 TL anlamına gelecektir. Aylık bazda ise 350 TL X 30= 10500 TL aylık kazanç çıkacaktır. Bunun en az 5000 TL yem, elektrik, su, ilaçlama, veterinerlik giderleri olsa yine üreticinin eline her ortalama 5000 TL kalacaktır. Ayrıca büyüyen tavuklar et için satılacak olup onların da karı toplam kazaca eklenecektir.

Köy Tavuğu Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Maliyet ve kazanç oranını hesapladıktan sonra bu işe girmeye karar verenlerin tavukların yetiştirmesi aşamasında bazı bilgilere ihtiyacı olacaktır. Öncelikle eğer hiç tecrübesi yoksa başka birinden işi öğreninceye kadar destek alması gerekmektedir. Yoksa çok hassas olan tavukların tamamı bir gecede bile ölebilir. Tavukların yemlenmesi, sulanması ve ilaçlanması için günün belli saatlerinde tesiste bulunmak gerekmektedir. Geceleri çalınmaması için de güvenlik kamerası ya da bekçi konulması ya da son çare üreticinin kendisinin durması gerekmektedir. Üretim ve yumurtlama aşamalarında tavukların yaşadığı yerlerin sürekli temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Aksi halde kötü koku ve hastalık sorunları baş gösterir. Üretilen her yumurta her sabah hemen alınmalı ki kırılmasın ve tavuk yarın için yeni yumurta yapmak için kendisine yer bulsun. Tavuk yetiştiricilerine şimdiden kolaylıklar ve bol kazançlar diliyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir